DOPRAVA ZDARMA při nákupu 2 a více balení

Proč dávkovat extra bakterie do žumpy, ČOV, septiku?


1) Bakterie přirozeně se nacházející v systému jsou příliš zředěné

Žumpa, septik, čistička, všechna zařízení na čištění nebo skladování odpadní vody z domácnosti využívají pro svůj optimální provoz bakterie. Bakterie se přirozeně nacházejí v odpadu (zejména v odpadní vodě z WC), avšak tyto bakterie jsou zředěny množstvím vody, která se s nimi spláchne dolů potrubím (voda z kuchyně, myčky nádobí, pračky, sprchy apod.), takže do sběrné nádrže se již dostává relativně malé množství bakterií na množství vody, která musí být přečištěná/uskladněná. Doplněním těchto bakterií o bakterie, které jsou speciálně určeny k čištění odpadní vody, vytvoříte v systému aktivní prostředí plné živých bakterií, které vodu přečistí.


2) Chemie v ČOV, žumpě, septiku ničí bakterie

Pokaždé, když se do systému dostane chemie, bakterie hynou, speciálně při kontaminaci nádrže dezinfekcí (chlórem, chemií na čištění sifonů). V těchto případech zůstává v nádrži mnoho nezpracovaného odpadu, ale minimum bakterií, které nestíhají nečistoty zpracovat. Patogenní bakterie se dostávají do převahy, spustí se hnilobné procesy, voda v nádrži se zakalí a začne zapáchat. Po vyhubení bakterií v ČOV, septiku nebo žumpě je jediná možnost, jak obnovit jejich populaci, vpravit do systému speciálně vyšlechtěné bakterie, jako jsou například AVA bakterie. Bakterie AVA jsou navíc odolné a nezničí je ani přítomnost běžných čisticích prostředků (slabší chemie) v nádrži.

3) Běžné bakterie pracují při extrémních teplotách pomalu

Běžné bakterie v nádrži zpomalují svou činnost, spotřebovávají méně odpadu, pomaleji se množí nebo zcela vymírají v chladném nebo naopak příliš horkém počasí. Proto často v silných mrazech nebo v letních vedrech začne ČOV nebo septik, který dosud bez problémů fungoval, zapáchat. AVA bakterie pro čištění odpadních vod jsou speciálně vyvinuty tak, aby fungovaly i při vyšších venkovních teplotách. Každá tableta obsahuje bakteriální kmeny, které jsou do velké míry tepelně rezistentní.

4) Bakterie přirozeně se nacházející v systému jsou méně efektivní než vyšlechtěné bakterie

Vědci vzali běžné bakterie, které přečišťují odpadní vodu a vyšlechtili je tak, aby byly schopny spotřebovat větší množství odpadu najednou, rychleji se množily a byly odolnější než jejich původní varianta. Proto jsou tyto modifikované kmeny bakterií mnohem účinnější než běžné bakterie, rychle osídlují nádrž, potlačují škodlivé mikroorganismy a vytvářejí hygienicky nezávadné prostředí.

5) Běžné bakterie nesnižují množství kalu

Kal, který se nachází na dně nádrže, se skládá z pomalu biologicky rozložitelných organických látek a částic, bez doplnění extra vyšlechtěných bakterií do nádrže se kal hromadí, až je nakonec nutné jej odčerpat. AVA bakterie však mají schopnost rozkládat i pomalu biologicky rozložitelné látky, ze kterých se kal tvoří. Tyto látky se skládají z poměrně složitých molekul, které bakterie nemohou přímo konzumovat. K tomu je nutná přeměna na rozpustné látky, a to působením extracelulárních enzymů, které si AVA bakterie dokáží samy vyrobit. Tato přeměna, nazývaná hydrolýza, má za následek prodloužení doby potřebné pro odbourání nečistoty, ale je to jediný způsob, jak snížit množství kalu a odčerpávat ho méně často.