DOPRAVA ZDARMA při nákupu 2 a více balení

Bakterie do septiku nebo enzymy do septiku, co koupit?

 

Septik smrdí, neodtéká – s takovou situací se setkala většina majitelů domů a chatek, které nejsou napojeny na veřejnou kanalizaci. Jejich odpadní voda se sbírá, popřípadě čistí v žumpě, septiku nebo čističce. Častokrát zařízení funguje bez problémů dlouhou dobu, bez větších zásahů, s občasným odčerpáním kalu. Nicméně, když se rovnováha v nádrži naruší, voda se nepřečišťuje v dostatečné míře a zapáchá, tehdy začnou majitelé nádrží hledat na internetu, popřípadě ptát se sousedů, jak problém vyřešit?

Pokud je technologicky zařízení správně nastaveno (zejména v případě ČOV), špinavá voda na odtoku nejprve znamená, že bakterie v nádrži byly zlikvidovány. Jejich populaci lze obnovit přidáním bakteriálně-enzymatických produktů, které lze volně zakoupit, ať už v e-shopech, zahradnictvích nebo drogeriích. Který produkt však vybrat, bakterie, enzymy, chemii?

Septik, ČOV, žumpa – potřebuje bakterie nebo enzymy?

Zařízení na přečištění odpadní vody nelze čistit chemickými preparáty. Chemie – dezinfekce, bakterie ničí, a právě bakterie jsou schopny zbavit odpadní vodu nečistot. Nenechte se však zmást, některé e-shopy mylně označují bakteriálně-enzymatické produkty, které jsou určeny k péči o ČOV, septik, žumpu, latrínu, jako chemii.

Bakterie se odpadem živí. Přijmou ho jako svoji potravu a následně do prostředí vyloučí vodu a oxid uhličitý. Takovým způsobem se příroda čistí. Některé složitější molekuly odpadu jsou příliš velké, komplexní, a proto nejsou schopny projít přes buněčnou membránu bakterie. Právě k rozložení těchto velkých částic jsou potřebné enzymy, které si pro tento účel bakterie sama vytváří. Enzym zajistí rozložení komplexních sloučenin na menší částice, které je následně bakterie schopna „strávit“. 

To znamená, že pokud přidáte do žumpy pouze enzymy, organické nečistoty se sice rozloží na menší částice, ale není-li v nádrži dostatek bakterií, nebude mít tyto menší částice odpadu co zkonzumovat.

Pro čištění odpadní vody v ČOV, žumpě nebo septiku jsou vhodné právě bakteriální produkty, jako jsou například AVA bakterie do žumpy, ČOV a septiku. Tabletky bakterií do žumpy AVA obsahují speciálně vyšlechtěné druhy bakterií, které produkují vlastní enzymy, a mohou tak zkonzumovat velké množství odpadu najednou, rychle se množí a jsou odolné vůči běžným čisticím prostředkům. Každá tableta obsahuje silný koncentrát, který spolehlivě vyčistí i zanedbané nádrže. Navíc není nutné nechat bakterie předem aktivovat v kbelíku s vodou, stačí spláchnout bakteriální tabletu AVA přímo do WC.